SAMEN KOMEN WE DE WINTER DOOR

De campagne ‘WIJ BETALEN NIET!’ is opgestart door onafhankelijke burgers die hun gas- en elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen. Verwonderlijk is dat niet, met een prijsstijging van 1000% en voorafbetalingen per maand die duurder zijn dan de hele rekening van vorig jaar.

We geraken niet alleen uit deze situatie, maar we zitten er ook niet alleen in. Je hebt het zelf al gemerkt: duizenden mensen worstelen met hun energiefacturen en panikeren. Daar moeten we samen iets aan doen, want politici lijken machteloos. En wat we zelf doen, doen we zelf.

Voor ons is het eenvoudig: we kunnen die facturen niet betalen en we gaan dat dus ook niet doen. Maar we eisen wel het recht op gas en elektriciteit. Dat is namelijk geen luxe maar een noodzaak. We eisen van de politici een daadkrachtig en effectief antwoord. Op korte termijn. En we organiseren ons zodat we alle burgers die in hetzelfde schuitje zitten, samenbrengen. Samen komen we de winter door.
MACHTELOOS? ECHT NIET!We voelden ons machteloos en zochten al een hele tijd naar een individuele oplossing. Voor onszelf. Maar dat is onmogelijk. Een voorschotfactuur van 600 € per maand is onbetaalbaar. Meer besparen en isoleren kan niet, zeker niet in een huurhuis. En de gasleverancier helpt ons niet.
Dus keken we rond en we vonden inspiratie in het Verenigd Koninkrijk. Daar startten burgers een gelijkaardige campagne don’t pay. Je leest er hier alles over. Ook zij dreigen met een betaalstaking, vanaf 1 oktober.

Ze staan natuurlijk al een pak verder; ze zijn gestart midden juni. Op hun website hebben al meer dan 120.000 Britten gezegd dat ze mee doen aan de betaalstaking.
Ze organiseren zich via hun website en sociale media, maar ze praten er ook over met hun vrienden en buren, ze maken zelf affiches en ze delen flyers uit op straat. Ze organiseren samenkomst en hangen grote spandoeken over bruggen. Dat trekt de aandacht.


WAT TE DOEN?

Het belangrijkste is dat we met veel zijn. There is strength in numbers, zegt men in het Engels. Als ik mijn rekening niet betaal, heb ik een probleem. Maar als tienduizenden hun rekening niet betalen, dan heeft de gasleverancier een probleem. Dat moeten we duidelijk maken.

Dat kan als we allemaal onze buren, vrienden, kennissen, collega’s en familie aanspreken. We zijn niet alleen, zoveel is duidelijk. Samen zijn we enorm sterk en zetten we de regering en de energieleveranciers onder druk.

Hoe kunnen we met zoveel mogelijk mensen communiceren?Er is een voorlopige website, er is een facebookpagina, we zitten op twitter. En er is dus nu ook een nieuwsbrief. Daar moeten wellicht nog veel sociale media bij en we zoeken dus nog onfortuinlijke mensen die daarbij kunnen helpen. Wat zeker al helpt is onze sociale media bekend maken. Deel de link, schrijf er drie regeltjes bij (of meer natuurlijk), plaats er een van de prentjes bij die kan je downloaden op de website. Doe dat regelmatig. Deel je eigen verhaal op de pagina. Toon je facturen, leg uit wat jouw situatie is. En tag ons overal.Maak de hashtag #wijbetalenniet beroemd.

We mogen echter niet alleen op sociale media blijven hangen. Dat volstaat niet; veel mensen zijn daar niet zo mee bezig en waarschijnlijk moeten we vooral juist die mensen proberen te bereiken.
Daarom maken we affiches en flyers die je kan downloaden van de website. Je kan ze zelf printen en kopiëren en aan je raam hangen, bij je buren in de bus steken, meenemen naar je werk (en er daar nog wat kopiëren misschien), achterlaten op de trein of de tram, bij je bakker ophangen en aan je collega’s geven om erover te praten. We maken ook stickers die je goedkoop in grote of kleine hoeveelheden kan kopen en verspreiden of verder verkopen. En als we met genoeg zijn, kunnen we zoals in het Verenigd Koninkrijk misschien eens samen flyers uitdelen of zo’n groot spandoek ophangen. Wie weet.

Waarschijnlijk heb je zelf ook nog ideeën? Stuur ze maar door (naar info@wijbetalenniet.be), want velen weten meer dan enkelen. Het zou bijvoorbeeld ook goed zijn als we in de media konden komen. Dat helpt een beweging altijd met rasse schreden vooruit.

WAT ALS ZE DE METER AFSLUITEN?

Dat lijkt de grootste nachtmerrie deze winter: je kan je gas niet betalen en ze komen die afsluiten. Dan zit je in de kou en kan je zelfs geen douche nemen… Ik moet er niet aan denken.
Als de gas- en elektriciteitsmaatschappijen zoiets zouden durven, moeten we daar fel tegen reagerenDat is onaanvaardbaar! En misschien is het beter om dat ervoor te doen in plaats van erna. Er zijn voorbeelden waarbij buren dat verhinderd hebben. Toen ze merkten dat de gasdistributie de kraan wilde afsluiten, zijn ze voor het huis gaan staan, hebben ze tumult gemaakt tot de verantwoordelijke is afgedropen. Dat soort solidariteit bestaat en werkt heel goed. Het is ook goed voor je straat of je wijk als mensen elkaar zo kunnen helpen. We moeten hopen dat het zover niet komt, maar we kunnen er maar al beter over nadenken, praten en ons voorbereiden. Wat in zo’n geval handig kan zijn, is een whatsapp groepje (of een andere app kan ook) waarin je de telefoonnummers van alle buren verzamelt. Dan kan je iedereen tegelijkertijd op de hoogte brengen en kan iedereen snel reageren. Als je veel buren hebt die niet zo goed met die dingen om kunnen, kan je een lijst van telefoonnummers maken. Dat werkt ook, al duurt het iets langer. Je kan dat met een paar buren verdelen zodat niet een persoon naar alle anderen moet bellen. Dat heet een telefoonketting. Jij belt vijf mensen en die vijf mensen bellen nog eens vijf mensen en die vijfentwintig bellen er ook vijf. Ik ben geen wiskundige maar dat gaat snel!GEEN PANIEK!We hopen dat we dat niet moeten meemaken. Als we veel mensen bij de campagne kunnen betrekken, zal dat waarschijnlijk niet gebeuren. Met velen zetten we de regering onder druk en zullen ze misschien wel de gepaste maatregelen nemen. Laat ons daar maar aan werken: contacteer zoveel mogelijk mensen zodat we een indrukwekkende groep vormen en de regering kunnen laten weten dat het genoeg is geweest. We kunnen niet betalen en we gaan dat dus ook niet doen. Wij hebben het probleem niet veroorzaakt en wij kunnen het dus ook niet oplossen.POLITIEK?Dit initiatief gaat niet uit van een politieke partij of strekking en geen enkele van de initiatiefnemers is lid van een politieke partij of is verkozen. Dat willen we graag zo houden: we zijn onafhankelijk van partijen, vakbonden, ziekenfondsen, voetbalclubs, de duivenbond, Netflix of Studio 100. We dienen geen ander belang dan dat van onszelf en dat is het algemeen belang: betaalbare energie voor iedereen.NOG EEN KLEIN DETAIL:
deel deze nieuwsbrief zo veel je kan.

Zet een link op je twitter of facebook of zoiets!

geen copyright 2022 Wij betalen niet. alles mag verder verspreid


ons mailingadres is


 uitschrijven

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies. Door deze website te gebruiken aanvaardt u dit.