Woedend ben ik en ik hoop van u hetzelfde!

Mijn hoofd duizelt van de e-mails en ik krijg het echt benauwd als ik dit lees. Het ligt niet aan u lezer. Het ligt niet aan ons. Lees wat brave burgers over zich krijgen als ze elke dag netjes gaan werken, gewerkt hebben, invalide, weduwe, alleenstaande moeder, gepensioneerd zijn of gewoon bestaan. Ik word ziek van de e-mails.

De schuld ligt uitsluitend bij een compleet falende overheid en de graaiende, gulzige energieleveranciers en producenten die hun monopolie zien smelten.

De liberalisering van de energiemarkt is een totale mislukking en moet NU teruggedraaid worden. Wie niet akkoord is na het lezen van deze willekeurige greep uit de e-mails is verdwaasd.

Wat mij nog het meest verbaasd is dat de mensen die ons schrijven schroom hebben. Ze denken dat het aan hen ligt. Ze vragen zich af wat ze verkeerd gedaan hebben. Ze schamen zich omdat ze hun ‘rekeningen’ niet kunnen betalen.

Laat die schaamte varen. Het ligt niet aan ons, helemaal niet.

Trek je mond open en sla op tafel. We worden gevild en uitgeschud. Dit is ver voorbij het normale.

Moeders met kinderen die niet meer douchen. Weduwen die niets overhouden als de huur en de energierekening betaald is, zelfstandigen die na de kosten niks overhouden. Iedereen krijgt voorschotfacturen die exploderen tot waanzinnige bedragen. De energierekening ligt vaak hoger dan de afbetaling van de hypotheek… in een oververhitte huizenmarkt. Mensen overwegen om hun huis op te geven of verhuisden al. Tevergeefs, de energiefacturen achtervolgen ons. Want mensen van vlees en bloed, die kunnen niet ontsnappen.

Alleen virtuele rechtspersonen en wie immuniteit heeft kan het zich veroorloven de stekker uit te trekken.

Er moet aan eind komen aan deze waanzin. Een halve maatregel is al lang niet meer voldoende. Een prijsplafond op 200€? Dat is nog altijd 10 keer meer dan het langdurig gemiddelde. Dit zijn exponentiële stijgingen, daar kom je met een procentpuntje niet vanaf. De oplossing is dringend, niet morgen of volgende week. Dit loopt heel snel verkeerd af.

Ik plukte lukraak uit de e-mails die ik las.

Ik vertik het om nog 1 euro te betalen aan hen, ik steek nog liever mijn geld in de fik om me warm te houden, dat is net hetzelfde.

C.VM

Wij hebben onze chauffage afgelaten het voorbije jaar, wij koken niet op gas en wij douchen elks om de 2 dagen. Hiervoor betalen we maandelijks 380 euro met zonnepanelen en batterij en nu heb ik een afrekening gekregen van 2000euro. Waar gaat dat gas heen ????

P.D.B.

Met propaangas verwarmen wij, dit is nog duurder dan aardgas. We zitten nu op 300 eur per maand voor gas alleen (verwarming en warm water) en ik hou mijn hart vast voor de afrekening van november want ik heb geen spaargeld. Voor de electriciteit betalen we nu 247 eur per maand. Met 1 gewoon inkomen is dit niet te betalen en lening van het huis af te betalen die al op 1/3 van mijn inkomen zit…

H.D. weduwe met 2 tieners

Je kan niets meer doen van andere aankopen omwille van dat je niet weet welke som je opzij zou moeten zetten voor de rekening te betalen. Toch vraag ik me af of dit wel wettig is, je koopt iets, en je weet niet wat je gaat betalen…dat kan toch niet.

E.K.

Bescheiden loon van 1300€, sociale woning van 400€, Ik kom van een voorschotfactuur van 144€. Nu 855€. Ik halveer mijn voorschotfactuur om te kunnen eten, leven. Die eindfactuur wordt verschrikkelijk. Ik weet niet hoe ik dat moet betalen…

E.D.L

Ik heb 35 jaar voltijds gewerkt en sinds 2020 werkzoekende, tot mijn 55 werkte ik bij * , het mediabedrijf verhuisde naar Nederland. Mijn echtgenote werkt in de zorg , ons loon laat niet toe om nog meer te betalen aan energie . Ik steun deze campagne 100 procent

E. V.D.

Was aanwezig op de samenkomst in Antwerpen deze avond. En neen ik betaal ook niet …top prestatie van deze mensen en initiatief ….

N.N.

Wegens een ‘panne’ hoor ik niets van Engie, ondertussen gaan de prijzen gigantisch naar omhoog en krijg ik plots via zoomit bericht dat ik bijna 4000€ moet betalen aan Engie voor mijn ´jaarlijkse’ (1,5jaar dus) afrekening. Wij wonen in een appartement met 4 chauffages. Zijn de hele dag gaan werken. Nu betaal ik 180€ maandelijks + voor 2 jaar lang maandelijks 155€ erbij. En dat is zonder elektriciteit. Ik voel me serieus ik het zak gezet. Geen waarschuwing vooraf.

L.B.

Hallo ik ben de uitbater van een vrij grote * en we zijn de uitbuitingen, leugens en manipulatie van de gewone burger spuug zat!

S.V.

Ik wil wel betalen, maar zou niet weten hoe. Het is elke maand een gepuzzel om rond te komen, zonder deze extra’s, die daarenboven oneerlijk zijn en gedoogd worden door onze zogezegde leiders, Europa op kop.
Ik, een alleenstaande vrouw van net 74, gescheiden van een ambenaar. Ik woon alleen, huur een klein een studio. Na betaling van mijn huur, mijn Telenetrekening, TV, Internet en GSM, mijn andere vaste kosten, blijft er weinig over van mijn pensioen, en is het opletten geblazen.

De liberalisering van de energiemarkt heeft dit in de hand gewerkt, enkelen, de bevoorrechten hebben nu alles in handen en kunnen druk zetten, zij boeken woekerwinsten die de pan uit swingen, en wij, wij moeten lijdzaam toezien. IK WEIGER DAT, en met mij velen, hoop ik.

M.L.

Samen hebben we brutoinkomst van nog geen 21000 euro jaarlijks staat. Gepensioneerde invalide en invalide ( dus altijd thuis, dokterskosten en andere extra), ook nog huis af te betalen, we besparen op elke mogelijke wijze op elektriciteit en toch hebben we voor oktober voorschotfactuur voor ENKEL electriciteit ontvangen van 1294 euro!!!!! En wanneer kunnen we dan nog eten kopen? Ik ga gewoon betalen wat ik tot nu toe maandelijks betaald heb!

M.L.

Ik stapte over naar Eneco omdat ik groene energie wil en omdat ik dacht dat de overheid de woekerwinsten van dergelijke leveranciers zou aanpakken. Ik stapte over naar Eneco omdat ik groene energie wil en omdat ik dacht dat de overheid de woekerwinsten van dergelijke leveranciers zou aanpakken.

A.D.

Bedrijven die nu tijdelijk sluiten door de hoge energieprijs en/of mensen op non-actief zetten? Waar zijn zij voor de gewone mens? Als zij winst maken -en dat doen zij nog steeds- dan hoor je ze niet. Dus ook hier betaalt de gewone hard werkende mens alweer. Dit MOET STOPPEN.

C.K.

Ik heb recht op sociaal tarief, maar MEGA weigert dit toe te passen. Ik krijg facturen van 500€ Tot bijna 1000€ en men probeert die via domiciliëring te innen. Aangezien ik recht heb op een verhoogde tegemoetkoming is wel duidelijk dat zulke betalingen niet mogelijk zijn en ik moet telkens 5€ bankkosten betalen.

Ik heb zelf 100% groene stroom (goedkoopste productie) contract, maar betaal wel volgens de duurste productie met gas.  Hoe corrupt kunnen ze zijn en dat pikken we niet meer!!!!!!! 

G.C.

Als alleenstaande man, sinds 6 jaar zelfstandige in hoofdberoep, een zaak proberen uit te bouwen, huur, diesel tanken,  … 

Er spoken ongelukkige gedachten door mijn hoofd. 

Ik steun u tegen deze exuberante astromenale buitensporige bedragen.. 

Ik heb liever kou dan dat te betalen vandaar dat mijn verwarming sinds maart op vorstbestendig staat.. maw AF

J.M.

Het is gewoon niet meer te doen….ik heb een afrekening gekregen van 1700€ en nu vragen ze me om 560 euro per maand te betalen ook al heb ik ze vermeld dat ik op hout ga stoken…dan verlagen ze het tot 280 euro per maand! Dit is echt niet meer eerlijk!! Dit is gewoon DIEFSTAL! 

M.V.

Ik steun de actie…ik kan dit niet meer betalen….ben ook nog eens bij de duizenden gedupeerden van het faillissement van de “Vlaamse Energieleverancier”… waar ik mijn tegoeden van betaalde voorschotten hoop terug te krijgen…maar dat zal wel ijdele hoop zijn

E.B.

Ik steun de campagne, trouwens ik heb mijn GAS contract stop gezet en ik heb gevraagd aan Fluvius om mijn gasmeter te verzegelen!

M.T.

Wij kunnen het wel nog net betalen maar het is vanzelfsprekend een serieuze criminele hap uit ons budget. Dus ik sta volledig achter jullie initiatief uit empathie voor diegene die wel financieel aan de grond zitten met deze crisis die de politiek niet WIL oplossen. Enkel uit de nek lullen en uitstellen zoals we op alle gebied gewoon zijn. 

J. DW.

Wij zouden 1000€ per maand bijkomend voorschot moeten betalen, onmogelijk!! Je bent arm of rijk en de maatschappij ziet warmte en energie als luxe, ook al zijn deze noodzakelijk om te leven en voor ons ook om thuis te werken. De middenklasse is weggeveegd.

L.C.

Mijn voorschot voor  gas  en electriciteit is sinds vorig jaar verhoogd  van 80 euro naar 500 euro per maand. Ik ben alleenstaande met een beperkt vervangingsinkomen. Dit zijn onbetaalbare prijzen.

S.P.

1400 euro overlevingspensioen en daar moet ik het mee doen. Dus ik sta mee op de baricade.

P.A.

Wij zijn zo opgevoed. Reeds heel ons leven besparen en bezuinigen wij. Altijd getracht onze ecologische voetafdruk zo klein als mogelijk te houden. Alle beetjes helpen, zeggen ze. Het heeft niet mogen baten, alles werd steeds duurder en de vervuiling groter. Besparen, bezuinigen, kleine ecologische voetafdruk steeds meer en meer betalen en vervuiling: het is een omgekeerde wereld. Wij worden bestraft voor al de moeite.

L.H.

Alleenstaande jonge oma. Als dit zo doorgaat kan ik niet meer huren. Letterlijk de straat op. Ik stop met belasting betalen en met gaan stemmen. Blijf me op de hoogte te houden!

P.V.

Deze verhoogde voorschotfacturen zijn voor mij te hoog om volledig te kunnen betalen. Ik ben dan ook genoodzaakt om enkel te betalen wat mogelijk is en wens me dan ook te informeren hierover

C.J.

Mijn contract zal van 350€ ( elektriciteit) naar een 1400€ gaan per maand. Niet te betalen dus

V.W.

Hallo, sinds kort is mijn voorschotfactuur gestegen naar 800€ per maand. Dat kan ik niet blijven volhouden.

M.A.

Zoals het er nu uitziet gaan we de afrekening niet kunnen betalen.

B.G.

Wij zien onze gasrekening stijgen van 150 euro (per maand) waar we de laatste 4 jaar ruim mee toekwamen naar (nu) 1600 euro per maand. Onze elektriciteitsrekening stijgt iets minder maar toch, we betaalden vroeger 228 euro per maand en nu 435 euro per maand. 24420 euro per jaar, dat is de prijs van een kleine gezinswagen.

R.M.

Ik betaalde tot eind juni 80€ per maand, we leven zo zuinig mogelijk…ik zou nu naar 350€ per maand moeten, maar ik wil “maar” 200€/mnd betalen, dus heb ik mn maandbedrag zelf aangepast naar 200€/mnd. Onze hypoth. lening is van 880€ naar 1040€ gegaan…eten en brandstof ook duurder…Ik ben zelfstandige en kwam steeds rond, maar na deze winter wordt het heel uitdagend. 

D.L.

Mijn nieuwe voorschotfactuur zou €427 bedragen ipv €135. Onbegrijpelijk. Ik heb een zonneboiler, dus geen gasverbruik van eind februari tot oktober. Ik ben een alleenstaande mama met 2 jongens, een huis alleen af te betalen en alle andere kosten ook voor mij. Ik redde het net, maar nu zal dit niet meer het geval zijn. Gelukkig zijn de jongens 1 week op 2 bij hun papa. Is al de helft minder douches en chauffage laat ik dan ook zoveel mogelijk uit.

E.S.

Ons voorschot gaat van 250€/maand naar 1218€/mnd hoe kan kunnen wij zo iets betalen. Wat moeten wij (ik mijn vrouw en 2 tienerzonen) nog eten. Heb 2 haar geleden een huis gekocht. Moet ik terug verkopen om te kunnen leven?

C.S.

Wij leven heel zuinig met energie. Branden kaarsen om te verlichten en trekken alle stopcontacten uit. Wij doen dit reeds 4 jaar. Maar dit jaar een afrekening van 1907 € aan stroom? Onbegrijpelijk !! Daarom weiger ik deze nog te betalen.

A.V.

Vorig jaar 186€ voor gas en elektriciteit nu 1300. Pure schande en onze overheid kijkt toe….

D.C.T.

Kan mijn factuur niet meer betalen.

J. VDK

Op aangeven van “Aanbieders” ben ik omgeschakeld naar Eneco waar ik nu een variabel contract heb. Deze laatste sturen mij nu een eerste voorschotfactuur van 851 euro !! wat ongeveer 8x meer is dan mijn maandelijkse factuur bij Engie. Dit is meer dan mijn maandelijkse huur en u begrijpt dat ik deze voorschotfactuur niet zal betalen.

S.M.

ik kan dit niet betalen bovenop mijn lopende hypotheek.

J.V.

We hebben een appartement met 2 slaapkamers. We hebben in maart al een afrekening van 1836 euro gehad. De sceenshot spreekt wel voor zichzelf denk ik!

B.F.

Ik heb gewoon het geld niet. Daarboven op is er nog een torenhoge inflatie. De gewone burger moet nu kiezen tussen facturen betalen of eten,  zich wassen,  zich kleden….

D.H.

Deze website gebruikt cookies. Door deze website te gebruiken aanvaardt u dit.